Warzywne rozgrywki #8 Humusy vs jakość gleby

Zmęczenie gleby, czyli załamanie się równowagi biologicznej gleby, to sytuacja, której w ostatnich latach doświadcza wielu plantatorów. Stało się tak z wielu powodów, między innymi na skutek zbyt intensywnej uprawy czy znikomego nawożenia organicznego. Spowodowało to spadek poziomu próchnicy, którą tak ciężko odbudować. Skutkiem tego są problemy ze wschodami roślin, z dostępem powietrza w glebie, z odprowadzeniem wody po silnych opadach deszczu, z jej zmagazynowaniem, co jest szczególne ważne na glebach lekkich, tam, gdzie rośliny bardzo szybko cierpią na skutek suszy. Próchnica to najważniejszy składnik gleby, który wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby. Gleba bez próchnicy nigdy nie będzie żyzna, a tylko na żyznej glebie możemy osiągać wysokie plony. Produkcja żywności będzie odbywała się tak długo jak długo ziemia będzie w stanie rodzić. Preparat Humi Brown Gold powstał na skutek wielu prób i eksperymentów, aż udało się uzyskać odpowiedni skład i proporcje tak, aby produkt był skuteczny.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z serii „Warzywne rozgrywki”. Oprócz rozmowy naszych doradców warzywniczych na temat jakości gleby i tego jak możemy o nią zadbać, możemy również posłuchać kilka słów od dr Waldemara Wojciechowskiego na temat humusów i ich działania.