Znajdujemy się na polu marchwi, która ucierpiała od zastosowania herbicydów. Nie jest to pierwszy tego typu przypadek – widzieliśmy wcześniej zarówno uszkodzoną marchew, jak i pietruszkę. Trudno jednoznacznie powiedzieć, czy powodem uszkodzeń była zbyt duża dawka, czy też nieodpowiednia pogoda. Pamiętajmy, że to, jak mocno roślina odczuje działanie herbicydu zależy od jej wielkości. Mniejsze rośliny zostały dużo bardziej poparzone. Na większych uszkodzenia nie są tak duże, niemniej jednak praktycznie całe pole jest zabielone. Co możemy zrobić, aby wspomóc funkcje metaboliczne roślin, a jednoczenie zadziałać stymulująco i antystresowo? Wraz z producentem postanowiliśmy podać nawozy dolistne. Zastosujemy tu bogaty w mikroelementy i magnez GREENMIX w dawce 0,5 kg/ha, a także nieocenione w regeneracji aminokwasy roślinne zawarte w produkcie GREIT VG, który podamy w dawce 2 l/ha.
0 Comments