Wybarwianie pomidora a temperatura

Ponownie gościmy na plantacji pomidora gruntowego dla przetwórstwa. Coraz więcej owoców robi się czerwonych. Jest to plantacja przygotowana pod zbiór kombajnem. Przy takim zbiorze wszystkie pomidory muszą być idealnie wybarwione. Aby owoce równomiernie się wybarwiały i uzyskały intensywnie czerwony kolor stosujemy Hascon M10. W drugim zabiegu do Hasconu M10 dodajemy etefon.

Przy wybarwianiu pomidora należy zwrócić uwagę na temperatury. Owoce pomidora nie będą dobrze dojrzewać w temperaturach poniżej 12 stopni. Przy mniej niż 8 stopniach w ogóle nie dojrzeją. Najlepiej, aby temperatura w ciągu doby nie spadała poniżej 14 stopni. Wówczas pomidor dojrzewa dość szybko. Należy więc zwrócić uwagę na przebieg temperatur w rejonie naszej uprawy, gdyż może być tak, że jeśli zostawimy dojrzewanie z użyciem etefonu na wrzesień, pomidory nam nie dojrzeją.