Jak nawozić kapustne wiosną, a jak latem?

Prosto z pola warzyw kapustnych odpowiadamy na jedno z najczęściej zadawanych przez producetów pytań. A mianowicie – Czy programy nawożenia wiosennego i letniego w uprawach kapustnych wyglądają tak samo?

Nasza odpowiedź jest prosta – podstawowe zabiegi są takie same, gdyż warzywa kapustne potrzebują określonych składników. Niezależnie od pory roku dostarczamy więc magnez, mikroelementy, w tym zwłaszcza bor i molibden, aminokwasy oraz wapń, azot i fosfor. Wiosną dodatkowo musimy niwelować wpływ niskich temperatur na przyswajalność fosforu. Nierzadko rośliny wymagają także regeneracji po przymrozkach, w której świetnie sprawdzają się algi i aminokwasy. Latem z kolei staramy się ograniczać negatywne skutki działania wysokich temperatur. Możemy to robić stosując nawozy dolistne takie jak Revival, czyli dobrze przyswajalne w wysokich temperaturach aminokwasy i wapń oraz produkt Eranthis, który dzięki zawartości alg i drożdży zatrzymuje wodę w roślinie, pomagając jej tym samym przetrwać suszę.