Rozsada selera na krótko przed pikowaniem

Rozsada selera, która jeszcze niedawno dopiero co wschodziła, teraz jest prawie gotowa do pikowania. Większość roślin wypuściła już pierwsze liście właściwe, ale część siewek, szczególnie te przy brzegach skrzynek są słabiej rozwinięte. Z tego powodu producent odkłada pikowanie do momentu, aż mniejsze siewki dogonią resztę. Nierównomierny rozwój roślin może mieć wiele przyczyn. Najbardziej oczywista to niższa temperatura w krańcowych częściach skrzynek, ale niewykluczone, że przyczyną mogło być miejscami grubsze przykrycie roślin lub też zbyt mocne podlanie selera. Jak pamiętamy z poprzedniego materiału, rozsada selera znajduje się w ogrzewanym tunelu z dodatkowo ogrzewanym podłożem. Po przepikowaniu nie będzie miała już tak dobrze – obiekt nie będzie ogrzewany, a niższa temperatura wiąże się z ryzykiem wystąpienia zgorzeli siewek. Teraz jest dobry moment, by pomyśleć o profilaktyce w tym temacie.