Przygotowanie do długiego przechowywania kapusty pekińskiej

Jesteśmy na polu kapusty pekińskiej przeznaczonej na długie przechowywanie, czyli aż do wiosny. Plantacja ta miała problemy nie tylko z bardzo powszechną w uprawach kapustnych śmietką, ale także została dotknięta przez kiłę kapusty. Przyczyną tej choroby była woda zbierająca się w zadoleniach. Połowa listopada to odpowiedni czas na wycinanie kapusty pekińskiej, ale producent planuje jeszcze trochę poczekać, aby dać kapuście szansę podrosnąć.

Jaki jest sekret długiego przechowywania? W pierwszej kolejności musimy zadbać o komory przechowalnicze, czyli dobrze je zdezynfekować. Podobnie powinniśmy postąpić ze skrzyniami, w których kapusty będą przechowywane. Producent dokonuje dezynfekcji poprzez zamgławianie. Dodatkowo, dwa tygodnie przed zbiorem wykonywany jest zabieg w polu. Duże znaczenie ma także przygotowanie w trakcie sezonu wegetacji, na co zwracaliśmy uwagę w poprzednich filmach z tej plantacji. Chodzi tu przede wszystkim o dokarmianie wysokoprzyswajalnym wapniem. Ale nawozy wapniowe to nie wszystko. W celu uzyskania intensywnej zieleni stosowane były tu produkty mikroelementowe zawierające m.in. magnez i żelazo.